İşyeri Hekimi

Devamlı olarak en az elli işçi çalıştıran işverenler, Sosyal Sigortalar Kurumunca sağlanan tedavi hizmetleri dışında kalan, işçilerin sağlık durumunun ve alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin sağlanması, ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık hizmetlerini yürütmek üzere işyerindeki işçi sayısına ve işin tehlike derecesine göre bir veya daha fazla işyeri hekimi çalıştırmak ve bir işyeri sağlık birimi oluşturmakla yükümlüdür. Kanuna veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuatına göre çalıştırılmakta olan hekimlere, öngörülen eğitimler aldırılmak suretiyle ve asli görevleri kapsamında, çalışmakta oldukları kurum ve kuruluşların asıl işveren olarak çalıştırdıkları işçilerin iş yeri hekimliği hizmetleri gördürülür. Bu kurum ve kuruluşların diğer personel için oluşturulmuş olan sağlık birimleri iş yeri sağlık birimi olarak da kullanılabilir.

Türk Tabipler Birliği İşyeri Hekimi Çalışma Onayı Yönetmeliği ve bu yönetmeliğe dayanak çıkarılan yönergeye göre, bulunduğu ildeki tabip odaları tarafından işyeri hekimliği sertifikası alan kamu hekimlerine ve özel hekimlik yapan hekimlere sınırlı olarak çalışma yetki ve onayı verilmektedir.

İşverenler, işyerinin bulunduğu ildeki tabip odasından işyeri hekim listesi talep etmeli ve bu listeden seçecekleri hekimlerle işyeri hekim hizmet sözleşmesi imzalamalıdır.  Zira, İşyeri hekimliği sertifikası olmayan hekimlere işyeri hekimliği kesin çalışma izni verilmez ve çalıştırılamaz.