Gemiadamının Yurda İadesi

Hizmet sözleşmesinin, bildirimiz fesih hakkı veren veya kanunen kendiliğinden feshedilen sebeplerle işveren veya işveren vekili veya gemiadamı tarafından yurt dışında feshi halinde, işveren veya işveren vekili gemiadamını hizmet sözleşmesinde başka hüküm yoksa, geminin bağlama limanına iade etmek ve gemiadamının iadeye ilişkin ve durumuna uygun yol, iaşe ve sair zaruri masraflarını karşılamak veya ödemek zorundadır.
Ancak, hizmet sözleşmesinin feshi gemiadamı tarafından ücretin kanun hükümleri veya hizmet sözleşmesi gereğince ödenmemesi veya işveren veya işveren vekilinin gemiadamına karşı, kanuna, hizmet sözleşmesine veya sair iş şartlarına aykırı hareket etmesi sebebiyle yapılmış ise işveren veya işveren vekili yaptığı iade masraflarını gemiadamından yurtta isteyebilir.
Yabancı gemiadamıyla yapılan hizmet sözleşmesinde ayrı bir hüküm yoksa, işveren veya işveren vekili yabancı gemiadamını ikametgahının bulunduğu mahal limanına iade etmek zorundadır.
Hizmet sözleşmesinin herhangi bir Türk limanında feshi halinde sözleşmede başka hüküm yoksa, gemiadamının işveren veya işveren vekili tarafından bağlama limanına iadesi zorunludur.
İşveren veya işveren vekilinin bu hususlara uymaması halinde, gemiadamı yurda dönmek için yaptığı durumuna uygun yol, iaşe ve sair masrafları ve ayrıca 15 günlük ücreti tutarında bir tazminatı işveren veya işveren vekilinden isteyebilir.
Yabancı bir memlekette işine son verilen veya hizmet sözleşmesi yabancı bir memlekette sona eren gemiadamı o memlekette denizcilik işleriyle ilgili olsun veya olmasın, başka bir işverenle hizmet sözleşmesi yaparsa eski işveren veya işveren vekilinin gemiadamını yurda iade zorunluluğu kalkar.
Gemiadamı, işine son verilmesi veya hizmet sözleşmesinin sona ermesi gününden başlayarak bir hafta içinde yurda iade edilmesini istemezse işveren veya işveren vekili iade ile zorunlu tutulamaz.